Další vývoj security portálu

Verze pro tiskPDF verze

Volně psaný článek popisující vizi dalšího vývoje portálu, plánovaných služeb, vytknutí nedostatků a ohlédnutí za minulostí.

V posledních týdnech portál často vypadával, nebo byl několik dní úplně nedostupný. To byly problémy především organizační a peněžní, takže kromě zainteresovaných osob nemá cenu vás s tím zatěžovat. Momentálně se má věc tak, že běžíme na novém hostingu (serverhousing není levná záležitost) a všechno (včetně služeb) už snad bezproblémově funguje a fungovat bude! Hack fórum bylo upgradováno (vzhledem k nehezkým chybám phpbb v posledních týdnech) a nyní úplně spadá pod SP a neběží na serveru phorum.cz, který ještě donedávna vlastnil clusk.

Co plánuji do budoucna?
Je toho vážně dost, ale hlavním problémem je, že člověk který vytvořil redakční systém portálu (pogik) bohužel nemá čas ani na spánek a proto spousta plánovaných sekcí a služeb teď visí na mrtvém bodě. Portál by potřeboval kvalitního(!) programátora PHP se zájmem o čisté a bezpečné psaní kódů a i jeden Javascriptík kvůli ochraně proti keyloggerům (který mě napadl) při přihlašování uživatelů. Co konkrétně mám na mysli za služby říkat nebudu, nechte se překvapit ;) Každopádně můžu říct, že na českých webech nic podobného nenajdete. Taktéž chci dosáhnout toho, aby se uživatelé mohli víc podílet na obsahu portálu a to zdaleka ne jen formou psaní článků.

Jinak web se bude pořád ubírat stejným směrem a to tím, aby stále zlepšoval a zprostředkovával uživatelům služby, vytvářel komunity lidí se stejným zájmem, zveřejňoval kvalitní články, centralizoval informace a šířil je pod licencí Creative Common, která vlastně říká, že kdokoliv může jakkoliv informace/články kopírovat a dále šířit se zachováním jména autora a úplným odkazem na zdroj.

Interakce s námi a uživateli považuji za dostačující. Můžeme diskutovat na IRCčku, fóru a nebo s jednotlivci přes ICQ či Skype. Jakákoliv rada či projevení zájmu o spolupráci nás velice potěší. Přeci jen je to portál tvořený od lidí pro lidi.

Nedostatky
Za zásadní nedostatek (jak asi tušíte) považuji poměrně málo článků. Důvodem je, že málokomu se chce psát zadarmo a udělat tak něco pro lidi. Samozřejmě ne všichni, ale je jich většina. Nemůžeme prostě produkovat články jak na bežícím pásu a máme také své soukromé životy a problémy. Proto mě vždycky hodně poteší, když se takový náhodný autor článku objeví. Budu se snažit shánět další autory a sám psát články, ale škola mi teď dává docela zabrat, takže bych chtěl poprosit, aby jste se zkusili i vy porozhlédnout jestli nevíte o někom s chutí a zkušenostmi, který by chtěl psát články.

Portál dokáže zabít spoustu času. Škoda že ve výsledku to není pro běžného uživatele pozorovatelné a naši aktivitu soudí podle datumu posledního vydaného článku. Navzdory všemu bych řekl, že se blýská na lepší časy o čemž svědčí i pomalinku rostoucí návštěvnost lidí, kteří sem tam zavítají k čerpání informací (zajímavě stavěná věta ;)).

Ohlédnutí
Když si vzpomenu, jak portál vypadal před půl rokem, tak dnešek je poměrně velký skok. Přibylo pár článků a především velké množství služeb, kterými jsme předtím vůbec nedisponovali. Poznal jsem díky portálu spoustu nových lidí a měl jsem dobrý pocit z toho, že se najde pár lidí, kterým je portál velkým přínosem.

V tomto okamžiku mě už nic dalšího nenapadá, což je také možná způsobeno tím, že článek píšu jako vždy pouze v době kdy mám čas (=po půlnoci - spánek počká ;)). Takže pokud jsem situaci přehledně popsal, tak je úkol splněn a já jdu spát :]