Singularita - muj nazor

Verze pro tiskPDF verze

Kratky clanek popisujici muj nazor na vec...

Ja jsem o tomhle zacal premyslet po prednasce Kevina Warwicka (vedec, profesor kybernetiky na univerzite v Readingu, zabyvajici se vyzkumem AI) v Praze. Jednalo se zde predevsim o komunikaci cloveka se strojem a jejich spojeni. Pote jsem si koupil jeho knihu: Usvit robotu, soumrak lidstva; o ktere take napisu podrobnejsi clanek.

Je to jednoduche. Lide jsou vseobecne velmi nedokonali... napr. mozek -> nepresny, pomaly, kapacitne velmi omezeny. Lide jako napr. vedci, vyzkumnici, hackeri atd. se nemohou naucit vse potrebne pro sve badani, protoze to proste mozek neni schopen pojmout.

Pokud vsak dojde k propojeni cloveka se strojem, tak tohle vsechno odpada... az sestrojime stabilni neuronovou sit podobnou te nasi (btw: roboti ji urcite vylepsi), tak proste budem schopni ulozit naprosto vsechna data ktera budem chtit a obrovskou rychlosti si je bezchybne zase vyvolat. Pokud tento proces bude naprosto normalni, tak se samozrejme zavrou skoly, protoze jiz male dite bude moct mit vedomosti vsech ostatnich.

Toto opravdu neni nerealne! Podle vetsiny vedcu budeme jiz v roce 2030 mit potrebnou technologii a pokud si na AI (artificial intelligence - umela inteligence) opravdu nedame pozor, tak bud lidstvo uplne vymre, nebo bude v otroctvi AI, nebo bude valka mezi AI a cyborgy. Nee vazne nejsem blazen, tohle vsechno je podlozeno fakty, jako jeden z moznych scenaru i kdyz vetsinu si lidi dokazou odvodit sami.

Ted vsude viri zpravy o blizkem rozlusteni genetickeho kodu... No jo, vedci uz prisli na to jak zpomalit umirani bunek, neni to uzasne?... uz v roce 2020 to pry bude dostupne. Po uplnem rozlusteni genomu si rodice jeste pred narozenim sveho potomka mohou vybrat barvu oci, vlasu, vysku postavy a ruzna fyzicka vylepseni. Ale nikdy medicina nedokaze temito vylepsenimi prekonat v cemkoliv stroje s AI.

Podle me jde proste o evoluci, priroda nic lepsiho nez lidi nevymyslela, tak ted my vymyslime AI, ktera se bude sama zdokonalovat... Uz se na tu dobu tesim! :o) paradoxem je, ze preci jen filmy Terminator a Matrix meli neco do sebe! A lide co se teto situace desi mohu uklidnit, horsi ten svet uz nebude, muze byt uz jenom lepsi... Kdyz nas neznici stroje, tak se znicime sami, nebo nejaky meteroit (staci 2km v prumeru).

Na zaver bych chtel rict, ze opravdu nejsem fanda sci-fi, pohadek apod. Tohle vse vychazi z vedeckych predpokladu a studii a jiz dnes jsme schopni setrojit roboty s inteligenci a navyky kocky, hmyzu atd. Tohle jsem napsal protoze tomu opravdu 100% verim, ne kvuli tomu ze sem si precet jednu knizecku, ale i spousty studii.

p.s. - predstavte si ze by nekdo v roce 1950 prohlasil, ze za par desitek let budou lide schopni jet ve vlaku rychlosti 400 km/h a zaroven volat svemu znamemu na druhem konci sveta... Druhym dnem by byl v psychiatricke lecebne.

Vice ve clanku Singularita.