Vyvoj dnesni security

Verze pro tiskPDF verze

Realisticky(pesmisiticky?) pohled na soucasny stav internetu a jeho mozny budouci vyvoj.

Posledni dobou sleduji vyvoj online security s docela velkym zajmem, protoze vladu nad internetem a pocitaci uzivaletu prebiraji pomalu a jiste velke, dalo by se rici nadnarodni organizace(pro predstavu: RBN ). Zajimalo by me, kam se podely casy jednotlivych lidi, kteri se dostavali do serveru ne pro zisk, ale ciste pro poteseni? Kteri s radosti obchazeli zabrany ktere jim nastavovali administratori a nikdo je nebyl schopen dopadnout? Kam se podeli lide z virx sceny? Vsichni byli nahrazeni ne jednotlivci, ale organizacemi kteri sejmou server ciste pro zisk, kdyz spenezi ukradene informace, lide kteri pisi botnet klienty(jeden z nejnovejsich: NesBot ) a botnet herderi, kteri nakazene pocitace pouzivaji ciste pro zisk ze spamu, z ukradenych informaci a z DDoS.
Kdyz se na dnesni situaci podivate v globalnim meritku, je pouze otazkou casu, kdy se situace na internetu zacne zhorsovat rapidnim zpusobem. Jedine veci, ktere zatim brani vypuknuti internetove anarchie jsou sikovni lide, kteri se stale snazi lepe a lepe ochranovat boxy a AV spolecnosti, ktere se snazi stale vic a brani pruniku viru a botnet klientu, bohuzel se soucasnou inteligenci uzivatelu site mozna ani to nebude stacit.
Pro vypuknuti internetove anarchie ale nemusi byt treba ani hackeru a podobnych lidi, stacila by ozbrojena slozka, schopna zkoordinovat svoje utoky na uzly trafficu po celem svete, cimz by zapricinila chaos a postupne i ztraty na lidskych zivotech, kdyz by z provozu byly vyrazeny napriklad pocitace letovych operatoru, pocitace velkych prehrad, elektraren apod.
Myslim ze muzeme jedine cekat, ze situace se podobnym zpusobem bude zhorsovat, a myslim ze je jedno, zda-li k tomu dojde ted, nebo az za par desitek let.

Omlouvam se za spatne formatovani clanku, ale ids system zde mi nedovoluje umistit breaky a spravne odradkovat odstavce.

Souhlasim, staci se podivat o

Souhlasim, staci se podivat o kolik se zvysil narust malwaru za posledni 3 roky a jakym tempem dal roste. Mluvis o tom ze situace se zacne zhorsovat. Ja si myslim ze uz se davno zhorsuje a lepsi to nebude. Na jedne strane jsou uzivatele PC kteri nejsou technicky na takove vysi a nenapadne je ze kdyz na ne ze stranky vyskoci zprava ze v jejich PC je virus at stahnou 'antivirovou opravu', tak ze v te chvili se infikuji. Na strane druhe jsou velmi zkuseni programatori kteri dokazi vyuzit bezpecnostnich chyb a infikovat statisice pocitacu v podstate bez userovi aktivity. A nekde uprostred jsou tisice radoby programatoru kteri vyvijeji malware pro prvne jmenovane usery. Otazka je, co je nebezpecnejsi. Pokud user neni dementni tak neklikne na neco podezreleho a ma pocitac aktualizovany. S boomem tohoto "hackingu" se rozsiruje podvedomi o bezpecnosti a proto si myslim ze nedojde nikdy k anarchii,
ale spis k vetsi cenzure,vetsi kontrole, vetsimu shromazdovani informaci o userech,sprisnovani zakonu a taky k navrhovani bezpecnejsich protokolu. A to treba me osobne stve (ne protokoly ale kontrola useru). Co se tyce utoku na uzlove servery
s opravdu velkym botnetem by to asi nebyl problem,ale neverim ze by to bylo tak kriticke.Jak jsi napsal,dnes je vse o profitu, takze si myslim ze do budoucna spis budou castejsi utoky za ucelem spionaze a utoky na technologie (viz. napr. ty elektrarny).

Jinak nemyslim si,ze jednotlivci kteri pronikaji do serveru jen pro poteseni vymizeli, spise se jeste vic skryvaji a nemluvi o tom, protoze zakony jsou dnes jinde nez v dobach Arpanetu :D a i bezpecnostni slozky jsou jinde. Spolecnost mezi temito lidmi a lidmi co vyviji malware pro profit nikdy nevidela a nikdy neuvidi rozdil,pronikl jsi do serveru, jsi hacker - takze pujdes za katr a basta.